Visste du at et godt inneklima på arbeidsplassen kan føre til at de ansatte blir mer effektive? Å sørge for god inneluft er noe av det viktigste du kan gjøre.

Det er gjort mye forskning på hvordan inneklimaet påvirker trivsel og effektivitet på arbeidsplassen, og all forskning har en klinkende klar konklusjon:

det lønner seg å investere i best mulig inneluft på jobben.

Bedriften taper penger på dårlig inneluft

Dårlig luftkvalitet på grunn av luftforurensning og dårlig ventilasjon koster. Det er gjort undersøkelser som sier noe om hvor mye en bedrift kan tape på å ha dårlig luftkvalitet på grunn, og flere anerkjente internasjonale studier konkluderer med at dårlig inneklima fører til 5 prosent dårligere effektivitet.

Tallene er også sammenlignbare med norske forhold. Overlege i Arbeidstilsynet, Jan Vilhelm Bakke har tidligere beregnet at bare fem prosent produksjonstap i helsesektoren utgjør 16 000 årsverk i Norge.

Du synes kanskje ikke at fem prosent høres mye ut, men la oss prøve å sette det litt i kontekst.

Fem prosent økning i effektiviteten betyr for eksempel:

  • 10 færre sykedager i løpet av et arbeidsår
  • Effektiv arbeidstid blir 25 minutt mer hver dag
  • De ansatte trenger færre pauser

Spar penger med enkle tiltak

Det trenger ikke å koste mye å få god inneluft. Som regel er det bare beskjedne tiltak som skal til før både luftkvaliteten blir bedre og effektiviteten på arbeidsplassen øker. Dette er noe av det du kan gjøre:

  • Bytte ventilasjonsfilter oftere
  • Bruke et bedre ventilasjonsfilter som stopper mer av de helseskadelige partiklene i lufta
  • Ha jevnlig service på ventilasjonsanlegget

Og dersom du synes at økte kostnader på ventilasjon høres skummelt ut, kan kanskje dette hjelpe deg til å ta en riktig avgjørelse og investere i god inneluft for de ansatte:

  • Godt inneklima utgjør mindre enn én prosent av lønnskostnadene i bedriften
  • Lønnskostnadene dine er 25 – 100 ganger høyere enn energikostnadene til bedriften
  • Lønnskostnadene dine er 25 – 100 ganger høyere enn vedlikeholdskostnadene dine

For å prøve oss på en enkel oppsummering: selv enkle tiltak for å få et godt inneklima på arbeidsplassen kan føre til langt bedre produktivitet. Mer fornøyde ansatte og bedre produktivitet fører til at bedriften tjener mer penger, slik at arbeidsplassene er sikrere.

Lyst på flere tips om hvordan du kan få god luftkvalitet på arbeidsplassen?

Meld deg på nyhetsbrevet vårt nå, og få gratis tips om hvordan god ventilasjon kan bidra til at bedriften din blir mer lønnsom.

Få gratis tips om ventilasjon