Lufting kan gi dårlig inneluft

Vinduslufting kan gi dårlig inneluft

Åpner du vinduet for å få frisk luft inne? Det kan føre til at du får dårligere kvalitet på innelufta.

Det er viktig at du bytter ut innelufta jevnlig. Et godt inneklima forutsetter at du jevnlig fjerner gammel, forurenset inneluft, og tilfører frisk og rein luft fra ute.

Det finnes egne regler for hvor mye frisk luft som skal tilføres et rom. Dette avhenger blant annet av hvor mange personer som oppholder seg i rommet.

Studier viser at innelufta i et rom faktisk bør byttes ut så ofte som seks ganger i timen for å sikre et best mulig inneklima.

Dessverre er dette langt fra virkeligheten til de fleste. I mange bygninger oppleves ventilasjonen som så dårlig at vinduer blir åpnet for å få bedre luft inne. Det er ikke nødvendig så smart.

Hvorfor ikke lufte ofte?

Joda, det virker logisk å åpne vinduet for å slippe inn «frisk» luft når du føler at lufta i rommet der du oppholder deg er så tjukk at den kan skjæres med kniv. Men jevnlig vinduslufting kan være farlig.

Hvorfor?

Jo, de fleste steder er utelufta forurenset. Spesielt i byer og tettbygde strøk kan utelufta være svært forurenset.

Ved å åpne vinduet for å lufte slipper du inn ørsmå partikler, for eksempel partikler fra svevestøv, som kan være helseskadelige. Selv om det føles som om lufta blir friskere i rommet, kan kvaliteten på innelufta derfor bli langt verre etter at du har luftet.

Alternativer til lufting

Men hva kan du gjøre da, når innelufta føles helt forferdelig ut, og du ikke kan lufte på grunn av forurenset uteluft?

Nøkkelen til å få best mulig kvalitet på innelufta, er å ha et godt ventilasjonsanlegg som fungerer.

Det betyr at du har et ventilasjonsanlegg som fjerner forurenset inneluft, og erstatter denne med tilstrekkelige mengder uteluft som er filtrert gjennom et ventilasjonsfilter som stopper flest mulig av de skadelige partiklene fra utelufta.

Hvordan er innelufta der du oppholder deg mesteparten av dagen? Har bygningen det som skal til for å opprettholde god kvalitet på innelufta?

Det er ingen som har kommentert ennå, men du kan bli den første.Comments are closed.