Slik fanger du en partikkel

 

Luftfiltrering handler om å fange partikler i lufta. Det er flere ting som spiller inn når vi skal gjøre dette. Deriblant størrelse og fysisk form på partikkelen, type fiber og struktur i filtermaterialet, og lufthastigheten.

 

Det er fire ulike effekter som spiller inn når vi skal fange en partikkel i en luftstrøm. Disse opptrer hver for seg, eller sammen med andre.

sil_effekt_300px

Sil-effekt

Partikkel stoppes dersom den har en diameter som er større enn avstanden mellom fibrene i filtermaterialet.

kollisjonseffekt

Kollisjonseffekt

Partikkelen har en vekt og en hastighet som gjør at den ikke følger luftstrømmen når denne bøyer seg rundt fibrene. I stedet går partikkelen rett fram, og treffer fiberet. Denne kraften er mest aktuell ved relativt store partikler og/eller høye mediehastigheter.

oppfangingseffekt

Oppfangingseffekt

Partikkelen er så liten og lett at den følger luftstrømmen rundt fiberet. Dersom sentrum av partikkelen følger en bane som er nærmere fiberets overflate enn partikkelens radius, vil den treffe fiberet og bli fanget opp. Denne effekten er relativt uavhengig av mediehastigheten.

diffusjonseffekt

Diffusjonseffekt

Små partikler (< 0,5 µm) vil ved lave lufthastigheter oppføre seg nesten som gassmolekyler. Det vil si at de beveger seg fram og tilbake på tvers av luftretningen, men likevel følger lufta inn i filtermaterialet. På vei gjennom filteret treffer disse partiklene før eller siden et fiber.

Elektrostatisk ladede fibre brukes i noen syntetmaterialer. Dette bidrar til å øke utskillingsgraden på små partikler når filteret er nytt. Imidlertid har en rekke tester vist at disse kreftene avtar raskt og gir produktet en dårlig totalutskilling.

Enkelte spesialfiltre blir også innsatt med olje eller limstoff for å øke utskillingsgraden. Dette gjelder kun for grove filter og relativt store partikler.

Lyst til å lære mer om inneklima?

Når du abonnerer på  nyhetsbrevene våre, får du de siste nyhetene om filterteknikk, bransjestandarder og om produkter.

Du kan når som helst melde deg av nyhetsbrevene dersom du ønsker det.

  Sjekk ut dette også